SOLA
INSTRUMENTE DE MASURA - AUSTRIA
Compania austriaca SOLA a fost fondata de catre Guido Scheyer, un inginer ce a cutezat in anul 1949 sa isi manufactureze nivela pentru plan inclinat (NT4), inventie proprie, in subsolul casei familiei sale.
In anul 1958 SOLA lanseaza nivela de aluminiu.
Tot in 1958 SOLA incepe sa isi produca singura bulele pentru nivele folosind o metoda de sudare ultrasonica patentata de catre ei in acel an, metoda ce permite acordarea unei garantii de 30 ani impotriva scurgerilor de lichid din bula.
In 1969 SOLA construieste primul spatiu de productie, iar astazi, decenii mai tarziu, SOLA detine spatii de productie de 13.000 m2 si exporta 75% din produse in peste 40 de tari, este lider global in dezvoltarea si productia de instrumente de măsurare de inalta calitate.
SOLA este numarul 1 european in productia instrumentelor de masura clasice si a laserelor folosite in constructii, dpdv al calitatii si al inovatiilor patentate.
Acest „know-how” rezultat din experienta anilor precedenti se reflecta în mod constant în dezvoltarea de produse noi.
Pentru siguranta calitatii produselor sale, materialul plastic din care sunt fabricate fiolele cu bula este de asemenea productie proprie, compania fabricandu-si singura inca din anul 2007 plasticul din compozitia uneltelor de masurare. In acest sens SOLA detine propria fabrica de materiale plastice din care isi confectioneaza produsele, subcontractand in acest scop si productia pentru alte firme.
In clipul de mai jos puteti urmari o scurta prezentare a bulei Focus ce ofera o rata de contrast de pana la patru ori mai mare fata de bulele obisnuite.
In anul 1994 compania introduce certificarea ISO 9001, acest inalt nivel de certificare fiind acordat ca urmare a recunoasterii calitatii standardizate iar sistemul asigurarii calitatii a fost in repetate randuri subiectul auditului anual TUV.
In anul 2010 SOLA primeste pentru a treia oara premiul pentru design de produs, de aceasta data pentru Trigon X2 si FLCV laser.
In clipul de mai jos puteti urmari o scurta prezentare a ceea ce inseamna produsele SOLA precum si programul SOLA de inovare.
Marca SOLA ofera o gama variata de produse, peste 1500 de articole printre care enumeram: nivele cu bula, dreptare cu bula si fara, instrumente cu laser, metre tamplarie, rulete scurte (2, 3, 5, 8, 10m), rulete lungi (10, 20, 30, 50, 100m) cu sau fara maner, rigle si echere, produse pentru marcat. O parte din aceste produse sunt prezentate in imaginile de mai jos.
Gasiti mai jos cateva informatii interesante atat pentru profesionisti cat si pentru orice utilizator de instrumente de masura care doreste sa afle care sunt acele atribute pe care trebuie sa le aiba aceste produse pentru a beneficia cu adevarat de precizie in masurare.
De multe ori, din pacate, suntem pusi in situatia sa vedem mesteri care utilizeaza asemenea produse doar pentru ca sunt obligati sa vina cu o trusa de scule si nu pentru ca ar constientiza ca trebuie sa faca niste fixari/montaje/constructii de precizie. Fondatorul companiei noastre a fost pus in situatia cand, odata cu montarea de mobilier nou in locuinta sa, a fost nevoit sa ceara montatorilor sa fixeze din nou cateva corpuri suspendate, dupa ce in momentul receptiei a verificat precizia montajului cu propria sa nivela SOLA si a constatat diferente semnificative fata de cea ce indicau sculele mesterilor.
De asemenea, multi dintre voi au intalnit sau au vazut situatii in care rude, prieteni, cunostinte reclamau calitatea unor lucrari ca: planeitatea peretilor, dusumelelor, tavanelor; montarea tamplariei usi/ferestre; montarea mobilierului; unghiurile de inclinare pentru scurgeri, canalizari, terasamente, chiar si drumuri publice s.a.m.d.
Sloganul nostru atunci cand promovam brandurile de calitate superioara din portofoliul nostru este:
„Daca vrei sa obtii rezultate de calitate trebuie sa folosesti scule de calitate”
Nivelele de marca au un profil ce cantareste peste 500g/m liniar, iar SOLA ofera modele ce cantaresc de la 520g/m liniar (AV, AVD) si pana la 890g/m liniar (AP3, APG3).
Dreptarele de marca au de asemenea un profil ce depaseste 650g/m liniar, iar SOLA ofera modele de la 680g/m liniar (AL 2606) si pana la 1260g/m liniar (SLH).
SOLA Austria isi produce singura bulele pentru nivele si dreptare si foloseste o metoda de sudare ultrasonica patentata de catre ei in 1958 care permite acordarea unei garantii de 30 ani impotriva scurgerilor de lichid din bula.
Toleranta de masurare pentru o nivela de calitate este de maxim 1,0 mm/m, iar SOLA Austria ofera tolerante de la 0,3 mm/m (AP3/APG3) si pana la 1mm/m pentru nivele, iar pentru dreptare intre 0,5 mm/m si 1 mm/m.
Pe langa precizia imbatabila, bulele SOLA se disting prin rezistenta la spargere sau deformare cand sunt scapate sau lovite. Lichidul din bula este antistatic, cu proprietati foarte bune de rezistenta la UV. Cele mai multe bule SOLA sunt echipate cu o lentila de marire si o placare luminiscenta in spatele bulei care sa asigure rezultate optime de masurare chiar atunci cand nivela e folosita in conditii nefavorabile de iluminare.
Masurarea inversa inseamna folosirea unei nivele pentru verificarea planeitatii tavanului sau a altor suprafete ce sunt indreptate catre in jos si cand nivela nu poate fi asezata normal, ci numai cu bula de pe orizontala indreptata in jos.
Toate nivelele SOLA Austria in carcase tip cutie de aluminiu pot fi folosite si pentru masurare inversa, avand o toleranta maxima de 0,1mm/m, incepand de la 0,75mm/m (AP3, APG3). Numai bulele cu lichid de mare precizie pot fi folosite la masurarea inversa.
Mai jos gasiti cateva informatii despre laserele pentru constructii.
LUNGIMILE DE UNDA ALE LUMINII. SPECTRUL VIZIBIL DE LUMINA
Ochiul uman este sensibil la lumina pentru un spectru de lungimi de unda intre 711 nm (rosu) si 389 nm (violet). Astfel, lumina de unda scurta sau lumina ultraviolet UV - cum este ea cunoscuta - este invizibila pentru noi.
Radiatii rosii laser apar in spectrul 670-630mm. Cu cat este unda mai scurta, cu atat este mai puternica lumina laser.
CLASIFICAREA LASERELOR
La origine termenul laser este acronimul LASER format in limba engleza de la denumirea light amplification by stimulated emission of radiation (amplificare a luminii prin stimularea emisiunii radiatiei), denumire construita pe modelul termenului maser care inseamna un dispozitiv similar, functionand in domeniul microundelor.
Laserele sunt clasificate in general in doua grupe: cele care sunt in conformitate cu standardul european EN60825-1 si cele care sunt in conformitate cu standardul american FDA 1040.10:1.4.97.
Laserere folosite de SOLA indeplinesc cerintele Clasei 2 in concordanta cu DIN-EN60825-1. Puterea dezvoltata de dioda laser atinge 1=< 1mW.
CLASIFICAREA LASERELOR
IN CONCORDANTA CU EN60825-1
1 - Radiatiile laser sunt inofensive
1M - Radiatiile laser sunt inofensive fara instrumente optice (lupa, telescop)
2 - Radiatiile laser in spectrul vizibil (400nm - 700nm) sunt inofensive daca expunerea este scurta
2M - Ca si clasa 2, dar fara instrumente optice (lupa, telescop)
3R - Radiatii laser periculoase pentru ochi
3B - Radiatii laser periculoase pentru ochi, in unele cazuri si pentru piele
4 - Radiatii laser foarte periculoase pentru ochi si periculoase pentru piele, pericol de foc si de explozie
CALITATEA LENTILELOR
Un factor important care contribuie la nivelul de calitate este reprezentat de lentile - care concentreaza lumina emisa de laser intr-un punct. In general sunt utilizate doua tipuri de lentile:
- de sticla: datorita faptului ca este posibila o taiere precisa, aceste lentile sunt de o calitate inalta; principalul avantaj este rezistenta la temperatura si faptul ca se mentine forma.
- de plastic: lentilele de plastic de calitate folosite de SOLA sunt produse printr-un proces de turnare de inalta precizie. Acestea isi mentin forma pana la temperaturi de +85 grade Celsius.
Pentru a accesa site-ul lor oficial faceti click AICI.
Pentru informatii si oferte despre produsele Rocast Nord va puteti abona la newsletter-ul din magazinul nostru, www.SuruburiOnline.ro